Különadók / Extraprofit adók és globális minimumadó a gyakorlatban

2023. november 30. csütörtök 9:30 – 13:00

Jancsa-Pék Judit előadásában

Adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők számára: 5 kreditpont
(elszámolhatósági időszak 2023.12.31-ig; PM/62-399/2023.)

Kreditpont kizárólag tantermi részvétel esetén igényelhető!

A különadók a 2008-as globális gazdasági válság óta a magyar adórendszer szerves részét képezik. Összesített arányuk a központi költségvetés bevételeiben meghaladja a társasági adóból befolyó költségvetési beételek összegét. A COVID világjárvány és az Ukrán-Orosz háború okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására szintén a különadók emelésével, azaz extraprofit adók bevezetésével reagált a magyar jogalkotó. Mindezzel azonban számos szektor került nehéz gazdasági helyzetbe, tekintve hogy ezek az adók jellemzően nem a profitra, hanem a bevételre kerültek kiszámításra és akár veszteséget is generáltak az érintett vállalkozásoknak és szektoroknak. Éppen ezért a magyar adórendszer ezen sajátosságait, és kifejezetten a különadók/extraprofitadók struktúráját, diszkriminációs jellegét többszörösen támadták az érintettek az Európai Uniós hatóságok előtt is.
A globális minimumadó nemzetközi bevezetési nyomása mellett a szektorális különadók és extraprofit adók még nagyobb súllyal nehezednek az érintettekre, különösen akkor, ha ezeket a globális minimumadóban elvárt adóterhelésbe beszámítani nem lehet. Ugyan Magyarország a végsőkig késleltette a globális minimumadó uniós elfogadását, és vitathatatlan eredménnyel harcolt a jobb feltételek eléréséért, de végül mégsem tudta elkerülni. Éppen ezért nagyon fontos a globális minimumadó rendszerének, működési elveinek ismerete. A felkészülést nem lehet elég korán megkezdeni! Ugyanis a hazai vállalatokat mindenképpen érinteni fogják a globális minimumadó bevezetésének hatásai, akár többlet adófizetéssel, de mindenképpen jelentős többlet adminisztrációval.

Miben segít a képzés:

Különadók / Extraprofitadók

 • történeti visszatekintés
 • az egyes szektorokat érintő különadók ismertetése (kiskereskedelem, bank, biztosítás, média, energia – zöld adók, légitársaságok, stb)
 • kritikák és küzdelmek
 • 2023-as és 2024-es változások
 • EU-s vállalások és a magyar teljesítés

Felkészülés a globális minimumadó hazai bevezetésére

 • a bevezetés és a nemzetközi háttér áttekintése (OECD-BEPS, EU-GloBE szabályozás alapján)
 • effektív adó számítás
 • könnyítések, kedvezmények rendszere
 • EU irányelv és útmutatások
 • hazai bevezetés
 • a jövő várható irányai

Konzultációs kérdések

Előadó(k):          Jancsa-Pék Judit közgazdász, magyar és nemzetközi adószakértő, a LeitnerLeitner ügyvezetője, partnere. Kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi adózás terén, különös tekintettel a társasági és nemzetközi adózásra, valamint a transzferárazás kérdéseire. Munkája során a különféle adónemek hazai és nemzetközi szabályaival egyaránt foglalkozik. Judit Magyarországon is több szakmai szervezetben vállal feladatokat, többek között a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének szakmai alelnöke, és a Nemzetközi Adó Tagozat elnöke, a Joint Venture Szövetség Adózással foglalkozó Fórumának elnöke, aki rendszeresen publikál és tart előadásokat különféle hazai és nemzetközi adós témákban. Szakértőként folyamatosan részt vesz a NAV és a PM által szervezett szakmai egyeztetéseken, műhelymunkákban.


Időpont: 2023. november 30. (csütörtök) 09:30 – 13:00

Helyszíni regisztráció kezdete: 09:00-tól 09:30-ig

Jelentkezési határidő: 2023. november 27.

Figyelem: a konferencia létszámkorlátos, a maximális létszám elérése esetén a jelentkezési határidő korábban lezárásra kerül!

Helyszín: Budapest belváros, 1077 Budapest, Wesselényi u. 4. (Hotel Memories Budapest**** konferenciaterme, Rumbachspace)

Részvételi díj:

Tantermi képzés díja: 34.900,- Ft / fő (tárgyi adómentes képzés)

A részvételi díj tartalmazza az információs anyag és a szünetek alatti ellátás költségét.
A képzés díja közvetített szolgáltatást is tartalmaz (catering ellátás költsége, 5% áfa tartalommal).
A rendezvényen nyújtott étel-ital ellátás után az Szja. tv. szerint fizetendő közterheket (Szja. tv. 69-70. §) a Konferenciaszervező Kft. nem vállalja át.

Visszanézhető videókonferencia díja: 31.623 (24.900 Ft + 27% áfa), Ft / fő
Ha nem tud részt venni a képzésen válassza a visszanézhető videókonferenciát! 

 • A tantermi képzés visszanézhető videófelvételhez 12 hét korlátlan hozzáférést
 • A videókonferencia megtekintéséhez szükséges hozzáférési adatokat a jelentkezők e-mail címre juttatjuk el, a tantermi képzés időpontját követő 1 héten belül.
 • A hozzáférési adatok kiküldésének feltétele a videókonferencia díjának kiegyenlítése.

Kedvezmények:

 • 10% kedvezmény a részvételi díjból csoportos jelentkezés esetén (min. 2 fő egy szervezettől).
 • Több mint 30% kedvezmény érhető el 3+1 és 5+1 alkalmas hibrid bérleteinkkel.
 • Több mint 90% kedvezmény érhető el ÖRÖKBÉRLET éves szervezeti tagsággal.

Hasznos tudnivalók:

 • Képzésünk a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény szerint bejelentett képzés.
 • A képzés résztvevői az előadást követően a részvételről Tanúsítványt kapnak (e-mailen).
 • A képzés díja képzési költségként elszámolható.
 • Az előadásról a helyszínen kép és hangfelvétel készülhet.

Megrendelés:

 • Elektronikus regisztrációval az alább megtalálható Regisztráció űrlap online kitöltésével, vagy
 • a szintén alább megtalálható, letölthető Jelentkezési lap segítségével. A kitöltött jelentkezési lapot elektronikus levélben várjuk a: jelentkezes@konferenciaszervezo.hu e-mail címre.

A megrendelést e-mailben igazoljuk vissza. A jelentkezés, fizetési kötelezettséget von maga után. A részvételi díjról díjbekérőt küldünk, 8 napos fizetési határidővel. Kérjük, hogy a részvételi díjat a díjbekérő alapján, a díjbekérő egyedi azonosító számára való hivatkozással utalja. A díjbekérő kiegyenlítését követően a pénzügyi teljesítést nem igénylő számlát postázzuk.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a részvétel lemondására írásban legkésőbb a képzést megelőző 72 órával van lehetőség a jelentkezes@konferenciaszervezo.hu e-mail címen. A fenti időpontot követően beérkező lemondás, vagy a lemondás elmaradása esetén a részvételi díj megfizetésétől nem tudunk eltekinteni.

Jelentkezési lap letöltése: Jelentkezési lap

Online Regisztráció:

Számlázási adatokA képzésen résztvevő személy adatai


A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) alapján képzés résztvevők kötelesek megadni az alábbi adatokat, amelyeket a FAR rendszerébe tovább kell küldenünk.

A 2020. szeptember 1-jétől alkalmazandó, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) módosító rendelkezései alapján bejelentett képzésnek minősül az Ön által elvégzett képzés.
Az Fktv. hatálya alá eső képzéseket elvégző résztvevőinktől kötelezően adatot kell bekérnie a szolgáltató cégnek (jelen esetben Konferenciaszervező Tudásmenedzsment Kft.) és cégünk ezen adatokat a FAR rendszere felé tovább küldi!
Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét!Elolvastam és elfogadom a Konferenciaszervező Tudásmenedzsment Kft. Adatvédelmi szabályzatát és ÁSZF-t. *

Segíthetünk?
Konferenciaszervező Tudásmenedzsment Kft.
Telefon: +36 (30) 195 – 2826
Honlap: https://konferenciaszervezo.hu/
E-Mail: jelentkezes@konferenciaszervezo.hu


Kategória